Bir adım önde...
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
mehmetkesim
 
ANA SAYFA MAGAZİN SİNEMA MÜZİK MEDYA FOTO GALERİ VİDEO GALERİ TÜMÜ
ANTALYA   15/21 °C
 
 
    Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?  
 
    GAÜ 'de Özel Günde Beyaz Önlük Töreni  
 
    Zirvedeki Kadınlar Söyleşisi GAÜ'de Gerçekleşti  
 
    GAÜ Sri Lanka Kampüsü’nde Coşkulu Mezuniyet Töreni  
Hedef Türkmenistanla ticaret hacmimizi, 5 milyar dolara çıkartmak
Hedef Türkmenistanla ticaret hacmimizi,  5 milyar dolara çıkartmak
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Oğuzhan Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşme ile anlaşmaların imza töreni ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 
28 Kasım 2021 Pazar - 09:37

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Ticaret hacmimizi, ilk planda 5 milyar dolara çıkartmak üzere gerekli adımları atmak konusunda kararlıyız. Tarihî ve kültürel ortaklığa dayalı stratejik iş birliğimiz çerçevesinde eğitim, kültür, gençlik ve spor gibi beşeri alanlardaki ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırma konusunda da hemfikiriz” dedi.
Konuşmasında ata yurdu Türkmenistan'a gelmekten büyük bir bahtiyarlık duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a, "Kadirli Doğanım" diye hitap ederek nazik daveti ve gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti.
“TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI İLK TANIYAN ÜLKEDİR”
Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30. yıl dönümünü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Türkmenistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve Aşkabat'ta ilk büyükelçilik açan ülke olduğunu anımsattı.
Kardeşlik ilişkileri çerçevesinde Türkmenistan'ı ve başarıyla sürdürdüğü tarafsızlığı desteklemeye devam edeceklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kadirli Doğanımı, 'gözlemci üye devlet başkanı' sıfatıyla ilk kez katıldığı, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi vesilesiyle kısa süre önce İstanbul'da misafir ettik. Türkmenistan'ın da aramıza katılmasıyla aile fotoğrafımız tamamlandı. Türkmenistan'a bu vesileyle tekrar, 'Kardeşler Meclisi'ne hoş geldiniz diyorum" ifadelerini kullandı.
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, "kemik kardeşliği"ne dayanan ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Ticaret hacmimizi, ilk planda 5 milyar dolara çıkartmak üzere gerekli adımları atmak konusunda kararlıyız. Kara ve hava yolu taşımacılığının yanı sıra enerji alanındaki iş birliğimizi geliştirmek amacıyla yapabileceklerimiz hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Tarihî ve kültürel ortaklığa dayalı stratejik iş birliğimiz çerçevesinde eğitim, kültür, gençlik ve spor gibi beşeri alanlardaki ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırma konusunda da hemfikiriz. Bugün imzaladığımız ortak bildiri, dokuz maddeden aynı zamanda oluşuyor ve bu anlaşmayla birlikte kardeş Türkmenistan ile ilişkilerimizin ahdî zeminini daha da güçlendirdik. İnşallah yarın da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi vesilesiyle Kadirli Doğanım ile tekrar bir araya geleceğiz. Diğer dost ve kardeş ülke liderleriyle Teşkilat çerçevesindeki iş birliğimizi nasıl daha da ilerletebiliriz, bunları da tek tek kendileriyle görüşme fırsatını bulacağız. Değerli Devlet Başkanı, Kadirli Doğanım Berdimuhamedov'a ve tüm Türkmen makamlarına misafirperverlikleri için şükranlarımı sunuyor, görüşmelerimizin ve imzaladığımız belgelerin hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum."
TÜRKMENİSTAN DEVLET NİŞANI TAKDİMİ
Basın toplantısının ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından Devlet Nişanı tevcih edilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet İşbirliği Nişanı'nın tarafına tevcihinden dolayı onur duyduğunu belirtti.
"Bu nişanla şahsıma gösterilen teveccüh için yürekten teşekkür ederim" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ali nişana layık görülmem, ata yurdumuz Türkmenistan'a gerçekleştirdiğim resmî ziyareti taçlandırmıştır. Nişanın Türkiye Cumhurbaşkanı olarak şahsıma tevcihi karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde her alanda gelişen ilişkilerimizin somut bir tezahürüdür. Ülkelerimiz arasındaki dostluk ve karşılıklı muhabbetin yeni bir sembolü olarak gördüğüm bu nişanla kemik kardeşliğimiz bir kez daha perçinlenmiştir" ifadelerini kullandı.
Nişanla kendine yüklenen vazifeyi büyük heyecan ve gururla yerine getireceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu duygu ve düşüncelerle büyük bir şerefle taşıyacağım Devlet İşbirliği Nişanı'nı almaktan duyduğum mutluluğu ifade ediyorum. Başta zatı devletleri, Kadirli Doğanım olmak üzere tüm Türkmen Doğanlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR
"Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Türkmenistan Televizyon, Radyo ve Sinemacılık Devlet Komitesi Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nı, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Türkmenistan Televizyon, Radyo ve Sinemacılık Devlet Komitesi Başkanı Arslan Aşirov imzaladı.
"Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Türkmenistan Devlet Haber Ajansı Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Türkmenistan Devlet Haber Ajansı Başkanı Merdan Gazakbayev tarafından imza altına aldı.
"Anadolu Ajansı (AA) ile Türkmenistan Devlet Haber Ajansı Arasında İş Birliği Anlaşması" Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile Türkmenistan Devlet Haber Ajansı Başkanı Merdan Gazakbayev tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkmenistan Hükûmeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliği Anlaşması"na Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Türkmenistan Sağlığı Koruma ve İlaç Sanayi Bakanı Nurmuhammed Amannepesov imza attı.
"Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkmenistan Türkmen Atları Devlet Birliği Arasında Atçılık Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"nı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkmenistan Türkmen Atları Devlet Birliği Genel Müdürü Ahmed Berdiyev imzaladı.
İki ülke hükûmetleri arasındaki, "Ortak Türkmen-Türk Genel Eğitim Okuluna İlişkin Mutabakat Zaptı ve Yönetmelik", Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Sapardurdu Toyliyev tarafından imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Türkmenistan Merkez Bankası Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkmenistan Merkez Bankası Başkanı Gadırgeldi Müşşikov tarafından imza altına aldı.
İki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında "Protokol Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov tarafından imzalandı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Uluslararası Diplomatlar Birliğinden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a Ziyaret
 
Alkışlar 'Sihirli Flüt' Şefika Kutluer için
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Uluslararası Diplomatlar Birliğinden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a Ziyaret
Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Uluslararası Diplomatlar ...
Emine Erdoğan :zihnimizi ve kalplerimizi filtrelerle donatmamız gereklyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Jandarma ve Sahil ...
KKTC Sağlık Bakanı Pilli: Halkımızı Aşı Olmaya Davet Ediyorum
KKTC ​Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Genç TV ekranlarında yayınlanan ...
Rektör Özkan : Gençlerimizin Her Zaman Yanındayız
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Alaaddin ...
 
 
CHP'li Büyükşehir Başkanları KKTC'de Buluştu
Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediye Başkanları, Genel Başkan Yardımcısı ...
KKTC'de Aşı Yaptırmayanlara Büyük Yasaklar
KKTC Sağlık Bakanlığı ülke genelinde vaka sayısının hızla artışı dolayısıyla ...
Başkan İsmail Demir : Savunma sanayi ucuz siyasete malzeme edilmemeli
Savunma Sanayii Başkanlığı ve Konya Sanayi Odası organizasyonuyla Selçuklu ...
Sibel Tatar KKTC'de Emine Erdoğan'ı Örnek Aldı
Türkiye'de “Sıfır Atık” uygulamasına verdiği destekle büyük taktir toplayan ...
 
 
KKTC'de Yükselen Vaka Sayısı Endişe Veriyor
KKTC Son 24 saatte toplam 18 bin 222 test yapıldı, 256'sı yerel, 306 pozitif ...
GAÜ'lü Akademisyen Akyar : Öğrencilerimizden yüzyüze eğitime büyük ilgi
Girne Amerikan Üniversitesi Akademisyeni ve Genel sekreteri Sadık Akyar; ...
Fuat Oktay : Kıbrıs Türkü’nün azmi, anavatan Türkiye için iftihar kaynağıdır
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs ...
İşte KKTC Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi yeni kararları
KKTC'de 45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamında toplanan Bulaşıcı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?

Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?

  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
  YAZARLAR
 
 
Dilber Dansı Ya Olmasaydı, Hayatımız ne Olurdu ?
 
Hakan Solaker
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Magazin Ekibi diyor ki...
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Byturco
  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK'TA MAGAZİN EKİBİ
  TWITTER'DA MAGAZİN EKİBİ
  ANKET
     
 
Hande Yener mi? Demet Akalın mı?

Hande Yener
Demet Akalın

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Magazin
  •Sinema
  •Müzik
  •TV Dünyası
  •Moda
  •Medya Dünyası
  •Kültür&Sanat
  •Turizm
  •Yaşam
  •Teknoloji
 
 
  •deneme