Bir adım önde...
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
mehmetkesim
 
ANA SAYFA MAGAZİN SİNEMA MÜZİK MEDYA FOTO GALERİ VİDEO GALERİ TÜMÜ
ANTALYA   8/13 °C
 
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Zoraki Misafir  
 
    Antalya'lı Kerem'in hayata tutunması için bir umut olalım!  
 
    Başkan Ümit Uysal :Kırcami müjdesinin eli kulağında  
 
    KKTC Heyeti Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesinde  
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Zoraki Misafir
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Zoraki Misafir
 
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel köşe Yazısında :“Zoraki Misafir ” başlığı ile çok özel bir konuyu okuyucularıyla paylaştı.
 
4 Şubat 2025 Salı - 08:20

BYTURCO MEDYA HABER MERKEZİ,

                     BYTURCO MEDYA GRUBUMUZA AİT  Gazetelerde köşe yazan  ilgi ve beğeniyle okunan KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atunun  yine ilgiyle okunacak  çok özel  özel köşe Yazısı   

  Zoraki Misafir

BM Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs Türk halkının kan, gözyaşı ve binlerce şehit verdikten sonra 42 yıl evvel kurduğu KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’ne (KKTC) sormadan, bilgilendirmeden ve de görüşlerini dikkate almadan Kıbrıs'ta 61 yıldır görev adı altında tatil yapan BM Geçici Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresini bir yıllığına daha uzatması tam bir Rum yandaşlığı ve adaletsiz bir karar. 
 
KKTC devleti, BM Güvenlik Konseyinin tek taraflı ve yanlı bu kararını ve kararın içinde yer alan “iki toplumlu, iki kesimli federasyon”a atıf yapılmasını kabul etmiyor. Kıbrıs’ta yaşanan son 61 yıl siyasi olarak değerlendirildiğinde, BM Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu bu kararın ve karar içinde yer alan atıfın ne denli yanlı ve gerçeklerden uzak olduğu açık ve net ortada. Ki, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, BM’deki her konuşmasında ve açıklamalarında “Dünya Beş’ten Büyüktür” cümlesini BM Güvenlik Konseyi’nin taraflı kararlarından dolayı dile getiriyor.

Tamam, yıllar önce adaya sözde barış gücü gelmesine karar verilmiş ama günümüzde dünya sisteminin yeni dinamikleri ve oluşmuş yeni siyasi dengeler, eski düzenin sürdürülebilirliğini imkânsız hale getirdiğinden günümüz koşullarına uygun uygulamalar gerekiyor. Bu uygulamaların en önemli alanı ise Birleşmiş Milletler (BM) olmalı. BM’nin daha adil ve istikrarlı bir uluslararası düzen oluşturulması yönünde yeniden yapılanması, birçok ülkenin talebi ve ısrarlı isteği ile artık gündeme gelmek zorunda. Birçok ülke, BM’nin günün koşullarına uygun yapılandırılmasını ve Güvenlik Konseyi’nin Beş daimi üyesinin iki dudağının arasından çıkacak veto uygulamasından kurtarılmasını istiyor.

Zira BM ve Güvenlik Konseyi’nin Beş Daimi Üyesinin, zorda kalınca kendi çıkarları uğruna kullandıkları “Veto” hakları, özellikle son zamanlarda, Birleşmiş Milletler meşruiyetini ve adaletini hepten yitirtmiş ve sorgulanır hale getirmiş durumda. 

Güvenlik Konseyi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in kendi ulusal çıkarları doğrultusunda veto ettikleri kararların toplamı 249. Yani BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan 2,446 yasa tasarısının 249'u çeşitli nedenlerle veto edilmiş olup Rusya 112, ABD 81, İngiltere 29, Fransa 16 ve Çin 11 konuda veto haklarını kullanmışlar.  Matematiksel oran olarak veto edilen kararlar, tüm kararların yüzde 10’undan fazla.

BM Güvenlik Konseyi üyesi devletlerin kendi ulusal çıkarları doğrultusunda veto ettikleri kararların içinde, 24 Nisan 2004 tarihinde Kıbrıs’ta, KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde ayrı ayrı oylanan ve Kıbrıs Rumlarının Yüzde 75.38 “Hayır” oyu reddedilen Annan Planı sonrasında, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın “Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargolar kaldırılsın” içerikli önerisi yer almamakta. Bırakın bu kararın veto edilmesini, “Güvenlik Konseyine sunulursa veto edilecek” ihtarı ile sunulamamıştır bile.

Tekrar başa dönecek olursak, BM Güvenlik Konseyi tarafından görev süresi KKTC hükümetine sorulmadan 1 yıl daha uzatılan BM Barış Gücü (UNFICYP) 61 yıldır adamızda ödenekli tatil yapmakta, turistler gibi gezip dolaşmakta, yazın plajlarımızı doldurmaktadırlar. Bugüne değin hiçbir çatışmaya müdahale etmemişler, 1963-1974 yılları arasında soykırıma uğrayan Kıbrıs Türklerinin şehit edilmelerine göz yummuşlar, taşınır ve taşınmaz tüm mallarını arkalarında bırakarak evlerini, köylerini terk eden Kıbrıs Türklerine hiçbir destekte bulunmamışlardır. 

Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında ikinci harekâtının başlatıldığı 14 Ağustos 1974'te Taşkent (Tohni) köyünün erkeklerinin topluca şehit edildiği katliamda, BM Barış Gücü, Kıbrıs Türklerini korumak vaadi ile silahlarını toplayıp Taşkent köyünde yaşayan Kıbrıs Türk erkeklerini adeta Rumlara teslim ederek, katliamın BAŞROLÜ’nü oynamıştır.

Bundan sonrası, görevi Kıbrıs adasındaki Rumları korumak olan zoraki misafire misafirliğinin bittiğini hatırlatmak, istenmediğini çeşitli dillerde ve platformlarda ifade etmektir.
16 Ağustos 1974 tarihinde itibaren fiilen adaya barışı getiren ve çatışmaları önleyen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri olması nedeni ile adamızda boşu boşuna konuşlanan ve hiçbir işe yaramayan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) KKTC’de konuşlanmasına ve KKTC makamlarından izin almadan toprağımızda faaliyet göstermesine artık izin verilmemelidir. BM Barış Gücü’nün sorumluluğu altında olan ARA BÖLGE’ye yerleşmeli ve KKTC Hükümetinden izin almadan topraklarımıza ayak basamamalıdırlar.

Prof. Dr. (İnş. Müh.), Doç. Dr. (UA. İliş.) Ata ATUN
KKTC Cumhurbaşkanı Danışma Kurulu Üyesi
KKTC Cumhuriyet Meclisi 1. Dönem Milletvekili

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Antalya'lı Kerem'in hayata tutunması için bir umut olalım!
   
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :Bölgesel Plan Değişiyor mu?
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : “ABD Bizi Esir Aldı”
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Hakan SolakerYazdı : Kutsal Damanacana'da Bir Polat Yağcı Farkı
Gazeteci Yazar Hakan Solaker BYTURCO MEDYA GRUBUMUZA AİT Magazinekibi.con ...
Mehmet Kesim Yazdı :Şimdi Gözler KKTC'deki UBP'li Bakanlarda
Byturco Medya Yayın Grubu Başkanımız Gazeteci Yazar Mehmet Kesim tarihe ...
 
 
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Türk Birliği Dönemi Başlıyor
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Prof.Dr. Ata Atun Yazdı : Unutmadık!
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı : Yeni Suriye ve Türkiye
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Güney Kıbrıs’ın NATO Aşkı
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
 
 
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı : Kötü Komşu Ev Sahibi Yaptı
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Hakan Solaker yazdı :Ankara'da Sözde Güzellik Yarışması
Gazeteci Yazar Hakan Solaker Magazinekibi.com daki köşesinde Ankara'da ...
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı :AB'den Yeni Sevilla Haritası
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair özel ...
Prof.Dr.Ata Atun Yazdı : Rumlar Türkiye'yi Suçlamak İçin Bahane Yaratmaya Çalışıyorlar
KKTC Cumhurbaşkanı Politik Danışmanı, Prof.Dr. Ata Atun gündeme dair ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Zoraki Misafir

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Zoraki Misafir

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
 
 
KUTSAL DAMACANA DA BİR POLAT YAĞCI FARKI…
 
Hakan Solaker
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Magazin Ekibi diyor ki...
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Byturco
  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK'TA MAGAZİN EKİBİ
  TWITTER'DA MAGAZİN EKİBİ
  ANKET
     
 
Hande Yener mi? Demet Akalın mı?

Hande Yener
Demet Akalın

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Magazin
  •Sinema
  •Müzik
  •TV Dünyası
  •Moda
  •Medya Dünyası
  •Kültür&Sanat
  •Turizm
  •Yaşam
  •Teknoloji
 
 
  •deneme