Doktorların Yüzde 91'i Sınavdan Geçemedi

23 Haziran 2014 Pazartesi  13:16

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından ‘çok tehlikeli’ ve ‘tehlikeli’ işyerlerinde başlayan , ‘az tehlikeli’ işyerlerinde de 1 Temmuz 2016’dan itibaren hayata geçirilecek.

Sadece 609 kişi başarılı oldu

Hekimler 90 saat uzaktan, 90 saat örgün, 40 saat de uygulamalı olarak toplam 220 saatlik zorunlu eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda sertifikası alabilecek. İşyerleri sertifikası olmayan hekim çalıştıramayacak.

Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot’un haberine göre, işyeri hekimi sertifikası almak için 24 Mayıs 2014′te düzenlenen İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına katılan 6 bin 655 tıp doktorundan sadece 609′u başarılı oldu. Ortaya çıkan oldukça yüksek başarısızlık oranı, sorunun sınavın içeriğinde mi yoksa doktorların bilgi düzeyinde mi olduğu tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Yönetmelikte 'zorunlu eğitim' çelişkisi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, işyerlerinde görev yapacak diğer sağlık personelinin de 90 saatlik eğitim programının ardından sertifika alması gerekiyor. Ancak 1 Ocak 2015 itibarıyla sertifikalı olması gereken diğer sağlık personelinin eğitim programı halen ortalarda yok.

Konuya ilişkin Başbakanlığa gönderilen yönetmelik taslağının 29/1. Maddesinde diğer sağlık personeli için eğitimin zorunlu olduğu ve süresi açıklanırken, 29/3. Maddesinde de eğitime katılma zorunluluğunun aranmayacağı belirtiliyor. Buna göre işyeri hekimi 220 saatlik zorunlu eğitime tabi tutulurken, diğer personel bir saat bile eğitim almayacak.



Sayfa Adresi: http://magazinekibi.com/haber/Doktorlarin-Yuzde-91-i-Sinavdan-Gecemedi/390919