Dünya Bu Turizm Çeşidini Türkiye İle Tanıyacak

26 Temmuz 2014 Cumartesi  14:47

Gaziantep'teki Zeugma Müzesinin yanı sıra yapımına devam edilen Şanlıurfa'daki Edessa Mozaik Müzesi ve Hatay'daki Antakya Mozaik Müzesinin açılmasıyla Türkiye yeni bir turizm çeşidini dünyaya kazandıracak. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, dünyanın en iyi 6'ncı turizm destinasyonu haline gelen Türkiye'nin, kültür turizmiyle de yükselişe geçtiğini belirterek, "Türkiye'de, dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan 'mozaik müzeleri destinasyonu' oluşacak" dedi. 

Türkiye'deki barış iklimine işaret eden Özarslan, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da doğa ve kültür turizmi için büyük talep olduğunu, ürün taleplerinin de kültür turizmine yönelik gelişmeye başladığını söyledi. Özarslan, üçüncü havalimanı, hızlı tren hatları gibi kültürel altyapıyı geliştiren büyük projelerin de hayata geçirilmesiyle kıyı şeridindeki deniz-kum-güneş turizmine yönelik ilginin Anadolu'nun kültürel zenginliğine doğru genişleyeceğini ifade etti. 

Müzecilikte çağdaş bir atılım yapan Kültür ve Turizm Bakanlığının son yıllarda yeni müzeler inşa ettiğini de hatırlatan Özarslan, Şanlıurfa ve Hatay'da yapımı devam eden iki büyük mozaik müzesinin de yakın zamanda açılacağını bildirdi. 
Özarslan, "Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesini de ekleyince, üç mozaik müzesi komşu illerde hizmete girmiş olacak ve böylece dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan 'mozaik müzeleri destinasyonu' oluşacak. Dünyada böyle bir şey yok. Türkiye'nin sunduğu ürün çeşitliliği ve kalitesi hiçbir ülkeyle mukayese edilemeyecek şekilde geliştiriliyor" diye konuştu. 


-"Dünyanın en kıymetli mozaiği" de sergilenecek 

Mozaik eserler açısından dünyadaki en geniş sergileme alanına sahip Hatay'daki Antakya Mozaik Müzesi, toplam kapalı alanı ise 32 bin 754 metrekare olacak ve müzeyi aynı anda 800 kişi ziyaret edebilecek. 

Şanlıurfa Haleplibahçe'de "Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahneleri"nin tasvir edildiği mozaiklerin bulunduğu Haleplibahçe Mozaik Müzesi ile Edessa Arkeoloji Müzesi ve Arkeopark'ın yer alacağı 57 bin metrekare üzerinde toplam 36 bin metrekare kapalı alan, Türkiye'nin en büyük müze komplekslerinden olacak. 

Mevcut yerinde sergilenecek yaklaşık bin metrekare mozaiğin yanı sıra müzede bin 500 metrekare civarında mozaik bulunuyor. 

Buradaki Savaşçı Amazon Kraliçeleri mozaikleri ise mozaik tekniği, sanatı ve Fırat Nehri'nin orijinal taşlarından yapılması gibi özellikleriyle uzmanlarca dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanıyor. 

Müzede, yurt dışına kaçırıldıktan sonra bulunduğu ABD'deki Dallas Müzesinden geri getirilen, "ozanların babası" Orpheus'un, müziğiyle vahşi hayvanları uysallaştırdığını betimleyen mozaiğin de sergilenmesi bekleniyor. 


-Müze ziyaretçilerinin memnuniyet oranı yüzde 95 

Bu yıl nisan ayı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 187 müze, 125 adet türbe ve 135 adet düzenlenmiş ören yeri hizmet veriyor. Ayrıca 187 özel müze, Bakanlık denetiminde faaliyetlerini sürdürüyor. 

Türkiye'deki müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayıları ise 2000'li yılların başında yaklaşık 7 milyonken, geçen yıl 29 milyon 533 bin kişiye ulaştı. Ziyaretçilerin yüzde 69'unun yabancı turistler gerçekleştirdiği müzelerde, ziyaretçi sayısı ise 13 yılda 4 kat arttı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca son iki yılda yapılan anket çalışmalarına göreyse müze ziyaretçilerinin memnuniyet oranı yüzde 95'i buldu. 


-Müzeler sürekli yenileniyor 

Geçen yıl ilk kez açılan veya yenilenen müzeler arasında, Ağrı İshakpaşa Sarayı, Alanya Müzesi, Balıkesir Ayvalık Taksiyarhis Anıt Müzesi, Bursa Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Evi Kültür Müzesi, Ziya Gökalp Müzesi, Selanik Atatürk Evi, İstanbul Topkapı Sarayı Arz Odası ve Ağalar Camisi (El Yazması Kütüphanesi)), İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğüne bağlı Şeyh Yahya Efendi Türbesi, Güzelce Ali Paşa Türbesi, Şehzadeler ve Kadınlar Türbesi, Muğla Marmaris Müzesi ve Zonguldak Ereğli Müzesi yer alıyor. 

Bu yılın ilk 4 ayında ise Samsun Gazi Müzesi, İstanbul Adam Mickiewicz Müzesi ile Aksaray Müzesi de yenilenerek ziyarete açıldı. 

Ayrıca uygulama ve proje çalışmaları devam eden Adana Yeni Müze Kompleksi, Çanakkale Troya Müzesi, Van Urartu Müzesi, Uşak Arkeoloji Müzesi, Antalya Mevlevihane Müzesi, Burdur Doğa Tarihi Müzesi, Antalya Etnografya Müzesi gibi yeni müzeler ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Gordion Müzesi ve Örenyeri, Efes Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Mardin Müzesi, Topkapı Sarayı Mutfaklar ve Koğuşlar Bölümü, İzmir Atatürk Evi gibi 48 müze bulunuyor.



Sayfa Adresi: http://magazinekibi.com/haber/Dunya-Bu-Turizm-Cesidini-Turkiye-Ile-Taniyacak/390935