ANNEANNENİN MÜBADELE ANILARI KİTAP OLDU

1 Mart 2016 Salı  23:14

Yazarın “Gitme, Gül Yanakların Solar” adlı kitabında 1910-1938 yılları arasında Yunanistan’dan Edremit’e göç eden insanların yaşadıkları dramlar konu ediliyor. Ninesi, anneannesi, annesi ve son olarak kendisi de 4. kuşak mübadil olan İrem Uzunhasanoğlu, “Oldum olası göç hikayelerini seviyordum”diyerek konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Her yaz tatillerimizde Yunanistan’a gidiyorduk. Orada yaşayan mübadil insanların anıları beni çok etkilemişti. Daha sonra Türkiye’deki çeşitli mübadele dernekleri ile temasa geçtim. Toparladığım dökümanları anneannemle de paylaştım ve romanı yazmaya başladım.”
Kitapta adı geçen dört kadının da müşterek kaderi olan yolculuklar, bavullar, mektuplar ve acılar her şeye rağmen umutla birbirine bağlanıyor. Nafia Hanım'la başlayan hikâye, Mediha ve Leman ile devam ediyor ve yazar kadının ellerinde can buluyor. Yazar Uzunhasanoğlu, mubadillerin 1910'larda Yunanistan'da başlayan zorunlu göç hikâyesini, oradan oraya sürüklenen annelerin gözünden anlatarak tarihle aramızdaki mesafenin o kadar uzak olmadığını, elimizi uzatsak hissedebileceğimiz ama niyeyse görmeyi tercih etmediğimiz kaderleri dinlemenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Epsilon Yayınevi’nden çıkan ve yazımı bir yılda tamamlanan “Gitme, Gül Yanakların Solar” adlı  kitap önümüzdeki günlerde Rumca ve İngilizce’ye de çevrilecek.

İREM UZUNHASANOĞLU KİMDİR?

İrem Uzunhasanoğlu 1983 İstanbul doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Filoloji okuduktan sonra New York Üniversitesi’nde Yüksek Lisans’ını tamamlamıştır. Işık Okulları Ve Robert Kolej gibi okullarda İngiliz Edebiyatı ve İngilizce dersleri vermiştir. Öyküleri ve makaleleri Varlık Dergisi ve ÖtekiDergi’de yayımlanmış. 2015 yılında düzenlenen yarışmada ‘Kundak’ isimli öyküsü Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından Açık Radyo’da okunmak ve daha sonra kitaplaştırılmak üzere seçilmiştir.

Yazar, ilk roman denemesi olan ‘Gitme, Gül Yanakların Solar’ da Türkiye Yunanistan nüfus mübadelesini anlatmış ve romanını Lozan mübadillerine adamıştır.

Yaratıcı yazmayı destekleyici ‘365’ isimli kitabı ise genç yazarları teşvik etmeyi ve onlara yazmayı sevdirmeyi amaçlamaktadır.

Yazar, İstanbul’daki evinde eşi ve oğlu ile yaşamakta, okuma- yazma ve kültürel faaliyetlerine devam etmektedir.



Sayfa Adresi: http://magazinekibi.com/haber/ANNEANNENIN-MUBADELE-ANILARI-KITAP-OLDU/393330