Ramazanda Mutlaka Gidilmesi Gereken 11 Cami

3 Haziran 2017 Cumartesi  16:57

SULTANAHMET CAMİİ
1609-1617 yılları arasında 1. Ahmed tarafından yaptırılan cami İstanbul'un en büyük camilerinden birisidir. Sultanahmet Meydanı’ndaki Sultanahmet Camii mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılarca, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılıyor.
 
EYÜP SULTAN CAMİİ
Hicret sırasında Hz. Muhammed’i kendi evinde misafir eden Halid bin Zeyd Ebu Eyyub el-Ensari hazretleri için İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan camidir. Bu kutsal mekan Ramazan ayında en çok ziyaret edilen mekanların başında geliyor. Eyüp Sultan Camii, Ramazan ayının en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor.
 
SÜLEYMANİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ
550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edildi. Ramazan ayı boyunca İstanbulluların akın ettiği camii Sultanahmet ve Eminönü arasında bulunuyor.
 
ÜSKÜDAR MİHRİMAH SULTAN CAMİİ
Çok sevdiği kızı Mihrimah Sultan için Kanuni Sultan Süleyman Üsküdar’da bu camiyi yaptırdı. Mimar Sinan’ın yaptığı ince hesaplar sayesinde nisan ve mayısta Bayezid yangın kulesinden veya o bölgedeki yüksek bir noktadan camiye bakıldığında iki minare arasından gündoğumunda güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14’ünde) ayın doğuşu izlenebilmekte.
 
EDİRNE SELİMİYE CAMİİ
1575. Şehre girdiğiniz anda Mimar Sinan’ın “Ustalık eserim” dediği bu eşsiz cami dikkatinizi çeker. Klasik Osmanlı mimarisinin zirve noktası olan yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
 
BEYAZID CAMİİ
İstanbul Üniversitesi’nin heybetli kapısının karşısında bulunan Beyazid Camii’ni, Sultan Beyazid Veli, mimar Yakup Şah’a yaptırmış. Caminin sağında Beyazid Devlet Kütüphanesi, solunda ise Vakıf Hat Sanatları Müzesi yer alıyor. Çınaraltı, Sahaflar Çarşısı ve Kapalıçarşı, Bayazid Camii’nin yanı başında bulunan önemli yerler.
 
DOLMABAHÇE CAMİİ
Boğaz manzarasına hâkim bir diğer cami Dolmabahçe Camii’nin yapımı Sultan Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan tarafından başlatılmış. Osmanlı en kudretli sultanlarından olan Bezm-i Alem (Dünya Meclisi) Valide Sultan’ın ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan caminin tasarımı Garabet Balyan’a ait.
 
ZEYREK CAMİİ
Molla Zeyrek Camii olarak bilinen Pantokrator Fatih Sultan Mehmet zamanında camiye dönüştürülmüş. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden sonra, kendi camiini ve külliyesini yaptırıncaya kadar Pantokrator’un ayakta kalmış binalarını medreseye çevirmiş, başına da o dönemin önemli bilginlerinden Zeyrek Mehmet Efendi’yi getirmiş. Bu nedenle bu yapı ve içinde yer aldığı semt ‘Zeyrek’ olarak anılıyor.
 
RÜSTEMPAŞA CAMİİ
Osmanlı’ya hem sadrazamlık hem de Mihrimah Sultan’la evlenerek damat olan Rüstem Paşa’nın yaptırdığı cami, Hasırcılar Çarşısı’nda yer alıyor.  Dikdörtgen planlı caminin merkezi kubbesi dört fil ayağına ve sütunlara oturtulmuş. Caminin her tarafı Osmanlı çini sanatının en başarılı örnekleriyle kaplı.
 
SOKULLU MEHMET PAŞA KÜLLİYESİ
Kadırga’da Şehit Mehmet Paşa yokuşundaki külliye Sinan’ın en güzel eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Üç padişaha sadrazamlık yapan Sokullu Mehmet Paşa adına karısı tarafından yaptırılmış. Külliyeye üç ayrı koldan ve üç farklı kottan giriliyor. İnce hesaplarla yapılan ses ve aydınlatma  özellikleri ve kalem işleriyle öne çıkıyor.
 
KILIÇ ALİ PAŞA CAMİİ
Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa adına 1578-1580 yılları arasında inşa edildi. Ayasofya’nın küçük ölçekli bir örneğini andıran mimarisi ve çinileriyle dikkat çekiyor. 



Sayfa Adresi: http://magazinekibi.com/haber/Ramazanda-Mutlaka-Gidilmesi-Gereken-11-Cami/394519