KKTC Turizm Bakanı Üstel ,Otel ve Plajlar İçin Kriterleri Açıkladı

21 Mayıs 2020 Perşembe  14:14

Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel   Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağımer’i kabul ederek, ‘ülkemizde konaklama tesislerinde ve plajlarda Koranavirüs sonrası açılış koşulları’ kitapçığını takdim  etti.
 Bakan Üstel, salgın dolayısı ile tüm ülkelerin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, bu sıkıntı içerisinde en büyük yarayı turizm sektörünün aldığını söyledi.
Bakan  Üstel, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" kapsamına alınan Yeni Koranavirüs    salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik, hükümet olarak alınan kararlar ve halkın alınan bu kararlara hassasiyetle riayet etmesi, kontrolü normalleşme sürecinin başlamasına vesile olmuştur” diye konuştu.
Salgın sonrasında turizm sektörünün yeniden canlandırılması ile ilgili Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, Sağlık Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıklar ve belediyeler ile yapmış oldukları çalışmalar sonucunda ‘ülkemizde konaklama tesislerinde ve plajlarda Koranavirüs  sonrası açılış koşulları’nı içeren kitapçığı hazırladıklarını ifade etti.
Turizm sektörü ile birlikte belirlenen kriterlerin, ülke turizmini yeniden ayağa kaldıracağını belirten Üstel, tüm paydaşların birlik ve beraberlik içerisinde, milli bir seferberlik ruhuyla hareket ederek, Güvenli ada konumunda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni arzulanan noktaya getireceğini söyledi.
Konaklama tesislerinde ve plajlarda alınacak olan tedbirler ekte sunulmuştur.
ÜLKEMİZDE KONAKLAMA TESİSLERİNDE VE PLAJLARDA KORONAVİRÜS (CORONAVIRUS) SONRASI AÇILIŞ KOŞULLARI GENEL TEDBİRLER VE UYGULAMALAR

  1. Hijyen güvenlik protokolü hazırlanarak, konaklama tesisleri sertifikalandırılacak.. Tesislerin denetimleri Bakanlığımız tarafından yapılacaktır.
  2. a) Otel çalışanları davranış, hijyen ve sanitasyon eğitiminden geçirilerek, koşullara uygunluğu denetlenecektir. Eğitim ve denetleme, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği ile Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği Covid- 19 konusunda bilgili bir uzman tarafından eğitim verilecek ve sertifikasyon sistemine gidilecek. Eğitim ve denetlemeden geçen tesisler sertifikalandırılacak. Sertifikayı alamayan tesisler ise açılmayacaktır.
    b) Alınan eğitim sonrasında işletme yönetimi tarafından belirlenen yetkili kişi,hastalık şüphesi gösteren misafir veya personel belirlenmesi halinde, 1102 nolu KKTC Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi aranır, sağlık kuruluşu tarafından hasta devir alınıncaya kadar izole edilir, hizmetleri güvenlik tedbiri alınmış personelce sağlanır,  COVID-19  teşhisi  konmuş  ise  konaklamanın  sona ermesinden  sonra  müşteri  odası  standartlara  uygun  malzeme  ile  dezenfekte  edilir  ve havalandırılması sağlanır.
  3. a) Otele giriş yapacak olan her misafirin her girişinde ateşi kontrol edilecektir.
    b) Hava, kara ve deniz kapılarından giriş yapan misafirlerinden PCR testi istenilecek, otelde de bu rapor kayıt altında tutulacak.
  4. Ortak alanlarda sosyal mesafe düzenlemesi yapılacaktır.
  5. Açık alanlar periyodik olarak dezenfekte edilecektir.
  6. SPA, Hamam, Sauna, Animasyon ilk aşamada açılmayacak. Turizm ve Çevre Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek ileriki bir tarihte açılmaları gündeme gelecek.
PERSONEL İÇİN ALINACAK ÖNLEM VE UYGULAMALAR
  1. Personelin işe geliş gidişlerinde vücut ısıları ölçülerek kayıt altına alınacak.
  2. Personele pandemi konusunda Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim verilecek ve sertifikasyon sistemine gidilecek.
  3. Personelin mümkün olduğunca ayni vardiyada çalışması sağlanacak.
  4. Personel yemekhanesinde sosyal mesafe sağlanacak.
  5. Ateş, öksürük, nefes darlığı ve vb. şikayeti olan çalışan, diğer çalışanlardan izole edilecektir. İzole edilen çalışan en kısa sürede 1102 nolu KKTC Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi aranarak kayıt altına alınacak.
  6. İşletme tarafından çalışanların birlikte yaşadığı aile üyeleri arasında Covid-19 belirtisi bulunup bulunmadığı ve 14 gün içerisinde yaptığı seyahat bilgileri günlük olarak takip edilecek. ( Haftada 1 ayda 4 olacak şekilde)
  7. Personel kafeteryasında masa ve sandalyeler her öğünden sonra dezenfekte edilecek.
  8. Tüm personelin maske ve eldiven kullanma zorunluluğu olacak.
OTEL GİRİŞİ VE GÜVENLİK
  1. Otele girerken tüm personel ve misafirler tek kullanımlık maske ve eldiven kullanacak.
  2. Otele girecek olan her araç için şoförün, aracın içindeki kişilerin ve aracın bilgileri kayıt altına alınacak.
  3. Yaya olarak girişlerde maske ve eldiven verilecek ve ateşleri ölçülecek.
  4. Tek kullanımlık atık torbası konulacak.
  5. Çalışanlar misafir hakkında yeterli bilgiye ve donanıma sahip olacak.
  6. Çalışanlar diğer bölüm çalışanları ile koordinasyon içerisinde olacak.
  7.  



Sayfa Adresi: http://magazinekibi.com/haber/KKTC-Turizm-Bakani-Ustel-Otel-ve-Plajlar-Icin-Kriterleri-Acikladi/395505