Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin (TÜRSAB) 'Kaçak Tur Raporu'na göre, geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olduğu tahmin edilen kaçak turla sehayata çıkan yerli turist sayısının bu yıl 500 bine yükseleceği hesaplanıyor.
Söz konusu kaçak turların Türkiye ekonomisinde yaratacağı ekonomik kayıp ise 850 milyon lirayı buluyor.
TÜRSAB raporunda konu ile ilgili olarak şu bilgiler veriliyor:
“Turizm sektöründe kaçak turlar TÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başını çektiği yoğun denetim mekanizmasına rağmen alanını oldukça genişletti. Bu alanı kendilerine karlı olarak gören kayıt dışı çalışan acentalar, vatandaşların tatil hayalleriyle oynadıkları gibi denetimsiz araçlarda seyahat ettirerek hayatlarını da tehlikeye atıyorlar. Turizm sektörünü tehlikeye atan kaçak turlara karşı yıllardır mücadelesini sürdüren TÜRSAB, önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili özel bir kampanya da düzenleme kararı aldı. Buna ek olarak, özellikle internetten satış yapanları denetlemek amacıyla özel bir birim kuran TÜRSAB, tatil satan 8 bin sitenin 428 tanesiyle ilgili dava açtı.”
Farkında olmadan ya da daha ucuz diye özellikle yaz döneminde TÜRSAB üyesi olmayan acenta ve kuruluşların düzenlediği belgesiz, kaçak ve denetimsiz organizasyonlarla tura çıkanların herhangi bir olumsuzluk durumunda mağdur olacaklarının altını çizen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Kaçak çalışan bu şirketler ve kişiler insan hayatını hiçe sayan geziler düzenliyorlar. Belgesiz seyahat acenteliği sektörde haksız rekabet yaratırken, diğer yandan da denetimsizlik nedeniyle can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Vatandaş sadece fiyata bakarak değil, sigortalanmış ve hak iddia edebileceği tatil seçmeli. Kaçak tur kayıtlı turlardan günde 20 ila 100 TL ucuza geliyor. Bu kadar fark için tatil zehir olmasın” uyarısında bulundu.
Yasaya göre, tüm seyahat acentaları TÜRSAB üyesi olmak ve paket tur satarken tatil sigortası yapmak zorunda. Türkiye'de paket tur harcamaları geçen yıl 1.2 milyar TL iken bu yılı toplam 1.5 milyar TL ile tamamlayacak.
TÜRSAB raporunda kaçak tur mağduru olmamak için alınabilecek tedbirler ise şöyle sıralanıyor:
-Acenta belgesi olmayan kişi, kurum ya da şirketler çeşitli turlar düzenliyor ve başta internet sitesi olmak üzere satış yapıyor. Bilmeden bu tür kişi ve kurumların oyununa gelmek istemeyen tatilci acentanın belge numarasını, ünvanını mutlaka sormalı. Numara ve acenta ünvanın doğruluğunu Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB’ın internet sitesinde sorgulamak gerek.
-İnternet sitesi olan ve buradan satış yapan acentaların TÜRSAB logolarını ve acenta numaralarını yayınlayıp yayınlamadığına bakmalı ve yine bakanlık ile TÜRSAB’dan logo ve numaların kontrol edilmesi gerek.
- Seyahat sigortasi poliçeleri sadece TÜRSAB üyesi olan ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş seyahat acentaları tarafından veriliyor. Tüketicinin bunu talep etmesi gerekiyor. İstenmesine rağmen sigorta poliçesi verilmemesi tur düzenleyicisinin kaçak çalıştığına işaret ediyor. Bu durumda vatandaşın uyanık olması gerekiyor.
- Buna ek olarak, taahhütlerin yerine getirilmemesi veya turu satan şirketin iflası gibi hallerde zorunlu olan sigortaya ek 'seyahat sağlık sigortası' da yaptırmak mümkün. 7 günlük bir yurt içi tatili için 5-6 TL'ye yaptırılabilen bu sigorta ile tatillerde yaşanabilecek sağlık sorunları ya da kazalara karşı tedbir alınabiliyor. 2013 yılı 52 milyon TL'lik seyahat sağlık sigortası toplam prim ile kapanırken, 2014'ün ilk 6 ayında bu kategoride 31 milyon TL'lik prim toplandı bile.