Bir adım önde...
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
mehmetkesim
 
ANA SAYFA MAGAZİN SİNEMA MÜZİK MEDYA FOTO GALERİ VİDEO GALERİ TÜMÜ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    Doç. Dr. Yurdagül Atun Yazdı : ​Suçlu kim?  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim  
Başarılı Geçen 6. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresinin Yankıları Sürüyor
Başarılı Geçen 6. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresinin Yankıları Sürüyor
 
Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde Kırsalın ve Yerelin Yeniden Keşfi ana temasıyla 6. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Kongresi ve 11. Ulusal Kırsal Turizm Kongresinin başarılı geçmesinin yankıları sürüyor
 
22 Ekim 2022 Cumartesi - 22:41

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen kongreye Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, uluslararası katılımcılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
TEMA KIRSALI YENİDEN KEŞFETMEK
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, kırsal turizm ve kalkınmanın Türkiye için alternatif bir geçim kaynağı olarak öne çıktığını vurguladı. Son yirmi yılda yapılan çalışmalar her halükarda Türkiye’de kırsal yaşamın sürdürülebilirliğinde bize önemli mesajlar verdiğine değinen Çatalbaş, “Kırsal turizme ve kalkınmaya ilişkin süreç yeni bir fenomen değil. 20 yüzyıl ve sanayi toplumunun getirmiş olduğu tüm süreçler bizi esas itibarıyla kırsala tekrar dönmek, kırsala selam vermek anlamında görev yüklüyor. Sanayi, toplumları önemli ölçüde kırdan ve doğasından uzaklaştırdı. Uzaklaşan insanlar kendi arayışları içerisine girdiler ve kendilerini yine kırsalda  bulmak yönünde çaba içerisindeler. Bu bakımdan kongremizin ana temasını kırsalı yeniden keşfetmek olarak tayin ettik. Kırsalda yaşayan insanların kentliler kadar refah içinde yaşaması aynı zamanda buradaki kültürlerini de sürdürmeleri gerekiyor. Bu konuda ulusal ve uluslararası alanda çok önemli çalışmalar var.” dedi. 
MANAVGAT BEŞKONAK EN İYİ ÖRNEKLERDEN
Kırsal Turizm ve Kalkınma en iyi örneklerinden biri Manavgat Beşkonak’taki rafting olduğunu söyleyen Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, 1990 yılında Göksu çayının aktığını ama herhangi bir işlevi ve geliri olmadığını İsrail’li bir kişinin gelerek iki botla rafting yapmaya başladığını anlattı. Bugün itibarıyla Antalya’ya gelen günlük binlerce kişi Manavgat bölgesine rafting yapmaya geldiğinin altını çizen Dikici “Bu bir kişinin bu işin yapılabileceğinin keşfetmesiyle ortaya çıkan bir aktiviteydi. Bugünde en az 100 tane işletmenin en kötü ihtimalle 3-4 bin kişinin geçimini sağladığı Türkiye’nin turizm bakımından en hareketli vadilerinden biri haline geldi. Bu toplantıların kongrelerin en önemli tarafı ülkemizdeki kırsal bölgedeki potansiyeli ortaya çıkarıp ekonomiye kazandırmak. Hem oradaki insanları belli seviyeye getirmek hem de kırsaldaki insanımızı yerinde tutmak önemli.” dedi.
FIRSATLARI DEĞERLENDİRMELİYİZ
Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı olan Dr. Öğr. Üyesi Mithat Direk ise farklı bilim alanlarından birçok araştırıcıyı bir araya toplayan kongrede, kırsal turizm konusundaki fırsatları değerlendirme şansı buldukları için mutlu olduğunu söyledi. Bu fırsatları değerlendirmek için yapılması gereken birçok çalışma olduğunun altını çizen Dr. Mithat Direk, “Bu türden konu odaklı çalışmalar bu nedenle çok önemli. Ayrıca kırsal alanın kullandırılmasına sadece tarımsal üretimin artırılması olarak bakılmamalı, başka şekillerde de değerlendirerek kullanılabilir.” açıklamasında bulundu.
ULUSLARARASI DAVETLİ KONUŞMACI
Kongrenin davetli konuşmacılarından Tunus Ulusal Tarım Enstitüsü’nden Assoc. Doç. Dr. Anissa Gara konuşmasında ekoturizmin ekonomik ve çevresel yansımalarından bahsetti. Ekoturizmin dünya ölçeğinde ana çerçevesini çizerek bu amaçla yapılan turizm faaliyetlerinin ilkelerini açıkladı. Anissa Gara konuşmasında ekolojik turizmin sadece görselde kalmaması, kalkınma odaklı olması gerektiğini, faaliyeti yapan kişinin de gelir sağlaması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Gara, “Bu nedenle ücretsiz birtakım faaliyetin ekonomik boyutlarının da düşünülmesi gerekiyor.” dedi.
250 KİŞİLİK KÖY 1 MİLYON TURİST AĞIRLIYOR
“Lavanta ile bir köy nasıl kalkındı” başlıklı konuşmasında Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Sağdaş, Isparta Keçiborlu ilçesindeki Kuyucak köyünde 2015 yılında başladıkları projenin bugün Lavanta Kokulu Köy olarak bir marka olduğunu ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini anlattı. 250 nüfuslu bir köyde projenin başladığı yılda 21 bin turist ağırladıklarını söyleyen Sağdaş her yıl katlanarak artan sayıyla 1 milyon turisti ağırladıklarını ve bunun çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Türkiye'deki lavanta üretiminin %93'ü Kuyucak’ta yapıldığını söyleyen Sağdaş, Kuyucak’ta ilk başta 1700 dekar olan lavanta üretim alanının 6500 dekara çıktığını bunun yanında Türkiye’nin farklı yerlerinde de lavanta üretiminin başladığını sözlerine ekledi.
EN İYİ ÖRNEKLERE ONUR BELGESİ VERİLDİ
Kongre kapsamında onur ve takdir kurulu oluşturularak kırsal turizm ve kalkınma alanına önemli hizmetler vermiş kişiler belirlendi. Bu kapsamda Türkiye’de orman ekosisteminin korunması ve orman köylerinin geliştirilmesi ve özellikle orman yangınlarına karşı mücadele yangın sonrası dönemde ağaçlandırma çalışmalarında yenilikçi uygulamalarıyla “Orman Köylerine ve Sürdürülebilir Ormancılığa Değer Katan Yönetici” olarak Vedat Dikici’ye takdir belgesi takdim edildi. Yine Antalya İlinin Çakırlar bölgesinde kır ve kenti buluşturan, üretici ile tüketiciyi bir araya getiren girişimiyle ve “Çağlarca Piknik Mesire Alanı Üretim ve Tüketim Kooperatifi"nin kuruluş çalışmalarıyla “Kırsal Alana Değer Katan Örnek Kadın Girişimci” olarak Kezban Kan’a takdir belgesi verildi.
5 KİŞİYE BELGE VERİLDİ
Türkiye’de Kırsal Turizm bilim alanının gelişmesine yönelik olarak çalışmalarıyla “Kırsal Turizme Değer Katan Örnek Bilim İnsanı” onur ve takdir belgesine Prof. Dr. Füsun Baykal, Türkiye’de Tarım Ekonomisi ve özellikle Kırsal Kalkınma alanında “Toros Dağ Köyleri Projesi” gibi yenilikçi projelerle “Sürdürülebilir Kalkınma ve Kırsala Değer Katan Örnek Bilim İnsanı” onur ve takdir belgesine Prof. Dr. Onur Erkan, Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kuruluş çalışmalarıyla “Kırsal Kalkınmaya ve Köye Değer Katan Kadın Girişimci” takdir belgesine Huriye Tezcan layık görüldü. İki gün süren kongrede 7 oturumda ulusal ve uluslararası katılımcılar Kırsal Alanda Alternatif Turizm Çeşitleri ve Kırsal Turizmin Önemi, Covid-19 Salgını ve Alternatif Turizm, İklim Değişikliği ve Turizm, Turizm Stratejisi ve Alternatif Turizm Politikaları, Teknoloji, İnovasyon, E-Turizm vb. konu başlıklarında sunum gerçekleştirdi.            
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
12. Antalya Kitap Fuarı “Hayata Okuyarak Devam” temasıyla Başladı
 
KKTC'de 10. Lefkoşa Maratonu Coşkusu
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Başbakan Üstel :: “Girne- Alsancak yolunu Lapta oteller bölgesine, daha sonra da Karşıyaka’ya ulaştıracağız…”
Girne- Alsancak yolunun başlayan 2’nci etap çalışmalarını incelemek üzere ...
Başkan Esen'den Acı İtiraf : Konyaaltı bundan daha fazlasını kaldıramaz.
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, kontrol dışı bir şekilde hızlı ...
KKTC İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler :pasaport sorununun tamamen ortadan kalktı
KKTC İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye ...
Food Fest Antalya için heyecan dorukta!
Turizmin başkenti, lezzetin kaynağı Antalya’yı festival heyecanı sardı. ...
 
 
Girne Bandabuliyada 1. Gastro Show Girne Etkinliği
Girne Belediyesi Gastro Turizmin Yerleştirilmesine Önayak Olmak Hedefiyle, ...
Girne’de kumarhane denetimi: 55 kişi hakkında yasal işlem
Girne bölgesinde faaliyet gösteren üç ayrı kumarhanede yapılan denetimlerde ...
AKP Genel Başkanvekili Yıldırım'dan Avrupalılara Antalya Daveti
AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, enerji krizi yaşanan Avrupa ülkelerindeki ...
Antalyanın Lezzetleri Dünya'ya Açılıyor
“Antalya’dan Dünyaya” mottosuyla 23-25 Eylül tarihlerinde düzenlenecek ...
 
 
Vatan Kahvesi gastronomi turizmi merkezi olacak
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri ...
KKTC'de Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi için gönüllüler aranıyor.
​Taşkent Doğa Parkı’na bağlı Cyprus Marinelife Center - Kıbrıs Deniz ...
Bakan Ataoğlu, yapımı süren yeni Ercan Havalimanı’nın Çalışmalarını İnceledi
KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri ...
Antalya Turizminde Hedef Yıl Sonu 12 Milyon ,Ağustos Ayında 8 Milyonu Geçmek
Yıl Sonuna Kadar 12 Milyon Turist hedefi koyan Antalyamızda ağustos Ayı Hedefi 8 Milyonu Geçmek
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
  YAZARLAR
 
 
Dilber Dansı Ya Olmasaydı, Hayatımız ne Olurdu ?
 
Hakan Solaker
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Magazin Ekibi diyor ki...
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Byturco
  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK'TA MAGAZİN EKİBİ
  TWITTER'DA MAGAZİN EKİBİ
  ANKET
     
 
Hande Yener mi? Demet Akalın mı?

Hande Yener
Demet Akalın

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Magazin
  •Sinema
  •Müzik
  •TV Dünyası
  •Moda
  •Medya Dünyası
  •Kültür&Sanat
  •Turizm
  •Yaşam
  •Teknoloji
 
 
  •deneme