Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi, 24 Haziran – 26 Temmuz tarihleri arasında; Kadıköy Belediyesi ve Tasarım Atölyesi Kadiköy (TAK) işbiliriğinde düzenlediği yaz okulu bünyesinde, yeni bir bilim alanı olan “Kentsizleşme”yi ilk defa İstanbul’da anlatacak.
GAÜ Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Akademisyeni Doç. Dr. Hossein Sadri yaz okulu ile ilgili yaptığı açıklamda, 24 Haziran - 26 Temmuz tarihleri arasında İstanbul'da alışık olunmayan bir yaz okulu gerçekleştirileceğini belirterek, yaz okulunun temasının yeni bir bilim alanı olarak Kentsizleştirme Tasarımı olduğunu söyledi. Sadri, kendisi ve GAÜ Akademisyeni Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu’nun öncülüğünde geliştirilmekte olan bu alanın, dünyada git gide artan sosyal adaletsizlik ve çevre sorunlarının temel sebebi olarak kentleşme ve onun yan ürünleri olarak endüstriyel tarım, petrol bağımlılığı, kirlilik, iklim değişikliği, yoksulluk, soysuzlaştırma ve sosyal çatışmalar gibi konuları ele aldığını belirtti.
Sadri açıklmasının devamında ise şunları söyledi;
“Kentleşme sonucu bozulmuş olan ekolojik ve toplumsal yapının restorasyon stratejilerini oluşturma ve uzun vadeli geçiş projesinin tasarımını yapan kentsizleştirme, kentsel tasarım, permakültür tasarımı ve geçiş tasarımı gibi tasarım bilimlerinin oluşturduğu transdisipliner bir alandır. Doğayla iç içe, petrolden bağımsız olan, kendi kendine yetebilen, dayanıklı insan yerleşimlerini hedefleyen bu alan, mimar ve aynı zamanda permakültür tasarımcısı olarak Zeybekoğlu ile Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık bölümünde yürüttüğümüz tasarım stüdyosu ve New York Kent Üniversitesinde yaptığımız araştırmalar sürecinde ortaya koyduğumuz ve dünyanın birçok kenti için farklı iklimlerde ve çeşitli ölçeklerde geliştirilmiş olan tasarım çalışmalarıyla tasarlayarak araştırma ve deneme sürecini sürdürmekteyiz.
İstanbul'u Kentsizleştirme yaz okulu Tasarım Atöylesi Kadıköy'de ve Kadıköy Belediyei işbirliğiyle Kadıköy Hasanpaşa bölgesinde Kurbağalı dere ve çevresi için geniş kapsamlı ve 30 yıllık bir geçiş projesi çalışmasını hedeflemektedir.
Bu yaz okulu süresice çok sayıda halka açık etkinlik gerçekleşecek ve bu etkinlikler çerçevesinde Girne Amerikan Üniversitesi ve Kadıköy Belediyesi’ne ilaveten, Birleşmiş Milletler Gelişme Programı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniverstesi, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlar odası, Çevre Mühendisleri Odası, İnsan Yerleşimleri Derneği ve Ekoharita'dan konuşmacılar katkı sunacaklar.”
Yaz okulu boyunca hergün saat 14:00’te Tasarım Atölyesi Kadıköy'de gerçekleşecek olan çeşitli seminer ve panellerin programları aşağıda yer almaktadır:
24 Haziran Pazartesi, Batur Seçilmiş, Nazım Akkoyunlu
25 haziran Salı, Senem Zeybekoğlu
26 Haziran Carsamba Semra Aydinli
27 Haziran Persembe Derviş Zaim
1 Temmuz Pazartesi Hulya Turgut
2 temmuz SALI Hossein Sadri
3 temmuz Carsamba Sinan Omacan, İpek Akpınar
4 Temmuz Persembe Meryem Kayan
8 Temmuz Pazartesi Murat Cemal Yalcintan, Korhan Gümüş
11 Temmuz Persembe Murat Çetin
15 Temmuz Pazartesi Alper Can Kılıç, Aslıhan Demirtaş
18 Temmuz Persembe Mıke Paleah