~Özgür Göğçin (29) isimli bir kişi, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurarak kullanıcılarına cep telefonu aracılığıyla canlı yayın yapmasına olanak tanıyan Twitter uygulaması Periscope’un yasaklanmasını istedi. Başvurusunda, Periscope’un cinsel ve uygunsuz konuşmalar yapmaya uygun bir program olduğunu belirten şikâyetçi, uygulamanın 18 yaş altı gençlere zararlı olduğunu söyledi.
DOSYAYI KAPATTI
Başvuru BİMER tarafından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Soruşturmayı yürüten Basın Savcısı Sıddık Çinko, önce şikâyetçinin beyanına başvurdu. Şikâyetçi, bu programın kötü amaçla kullanılmaya müsait olması nedeniyle başvuru yaptığını belirtti. Savcı Çinko, yaptığı soruşturma sonucunda, başlı başına zararlı nitelik taşımayan, sadece suç işleme amacıyla kullanılmayan bir programın kapatılmasından söz edilemeyeceğinin açık olduğunu belirterek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Çinko kararında teknolojik gelişmeler ve internet dünyasındaki programların pek çok imkân yarattığına dikkat çekerek şöyle dedi:
‘HER ŞEY İNSANA BAĞLI’
“Bir programın veya teknolojik gelişmenin iyi veya kötü kullanılması tamamen insanların amaçlarına ve kararlarına bağlıdır. Programların kullanılması, aletlerin kullanılması şekline benzemektedir. Örneğin bir otomobilin kullanılması insanlığa hızlı ulaşımı sağlayabileceği gibi, trafik kazası yapma ve bu şekilde yaralama ve ölümlere sebep olabilmektedir. Aynı şekilde bir bıçak, kullanım şekline göre hekimin kullanmasıyla tedavi aleti, yaralamada kullanılmasıyla da suç aletine dönüşebilmektedir. Böyle bir olayda doğrudan araç kullanımının veya bıçağın yasaklanması mümkün ve doğru olmadığı gibi, bir internet programının yasaklanması da mümkün ve doğru değildir.”
CANLI YAYIN PROGRAMI
TWITTER’ın internet üzerinden canlı yayın yapmaya olanak sağlayan uygulaması Periscope’taki paylaşımlar tüm kullanıcılar tarafından izlenebiliyor. Kullanıcılar canlı yayını yapanla da yazışabiliyor. Periscope’ta son dönemlerde cinsel yayınlarda yaşanan artışlar dikkat çekiyor.