Bir adım önde...
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
mehmetkesim
 
ANA SAYFA MAGAZİN SİNEMA MÜZİK MEDYA FOTO GALERİ VİDEO GALERİ TÜMÜ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    Akdeniz Üniversitesi Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasında  
 
    KKTC'den Özgür Özel'in Sözlerine Tepki Hasipoğlun'dan Geldi  
 
    Mehmet Kesim Yazdı :KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.  
 
    GastroAntalya Sektörün Yıldızlarını Buluşturuyor  
ŞEHİR TİYATROLARI 100. YILINI KUTLUYOR
ŞEHİR TİYATROLARI 100. YILINI KUTLUYOR
 
İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine atanan ve 47 yıldır Şehir Tiyatroları içinde olan Erhan Yazıcıoğlu, 100. Yıl kapsamında tiyatrolara halkın desteğini esirgememesini söyledi...
 
17 Ekim 2014 Cuma - 19:26


Şehir Tiyatroları, sezon boyunca devam edecek ve yaz ortasında sona erecek bir etkinlik dizisiyle kuruluşunun 100. Yılını kutlamaya hazırlanıyor.

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine atanan ve 47 yıldır Şehir Tiyatroları içinde olan Erhan Yazıcıoğlu, 100. Yıl kapsamında dünyada çok az örneği olan, çocukluğumun, delikanlılığımın geçtiği 100 yıllık bir kurumun100. Yılında Genel Sanat Yönetmeni olmaktan onur duyduğunu dile getirerek şu açıklamayı yaptı: “Ben ve çalışma arkadaşlarım, seyircilerimizin karşısına, Darülbedayi’nin 100. sezonuna yakışacak bir repertuarla çıkmak için hummalı bir çalışma içindeyiz. Biliyoruz ki, İstanbul’un bir köşesinde şimdi 70 yaşlarını çoktan aşmış bir seyircimiz, ilk kez Şehir Tiyatroları’nın bir çocuk oyununda tiyatroyla tanıştı, şimdi belki torunlarını getiriyor tiyatromuza. Biliyoruz ki başka bir semtte tiyatroyu meslek edinmeye karar veren bir genç bunu ilk kez bizim seyirci koltuklarımızdan birinde otururken düşündü. Biz inanıyoruz ki, tiyatro insandan ilham alır ve seyircisine ilham eder. Biz de İstanbul’un; bu şehrin tiyatrosu olarak, 100 yıllık bir gelenekten, İstanbul’un kültür hayatının vazgeçilmez bir parçası olan Şehir Tiyatroları’nı bize miras bırakan ustalarımızdan aldığımız ilhamla, seyircimize geleneği gelecekle birleştirmeyi, yarını umutla, renkle birlikte kurabilmeyi elimizin yettiği, dilimizin döndüğünce ilham etmek için yola çıktık.”

Şehir Tiyatroları 100. Yılında seyircisiyle buluşturmayı planladığı sergi, sempozyum, arşiv çalışmaları,afişler ile kitap yayınları, yabancı yönetmen işbirlikleri, çocuk şenlikleri ve 100. Yıl Darülbedayi Atölyesi gibi projeler 100. yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek yenilikler arasında.

Yeni prodüksiyonlar için dünya ile entegre olma yolunda, tanınmış rejisörlerle işbirliği içinde olan Şehir Tiyatroları, Makedon yönetmen Aleksandar Popovski, Alman yönetmen Roberto Cuilli ve görüşmelerin devam ettiği Avrupalı yönetmenlerin çalışmaları 2014 -2015 sezonu içinde seyircileri ile buluşturmayı planlıyor.


100. Yıl Marşı Bestelendi

Tiyatro keyfini en üst seviyeye çıkarmak için sahne üzerindeki çalışmalar tüm coşku ve enerjisi ile devam ederken diğer taraftan web sitemizin tasarımı yenileniyor ve seyirciye kolaylık sağlayabilecek daha işlevsel bir hale getiriliyor. Sosyal medyada da Şehir Tiyatroları’nın aktif olarak yer alması için çalışmalar yürütülüyor. Selim Atakan tarafından müziklenen, sözlerini Engin Alkan’ın yazdığı yüzüncü yıl anısına bestelenmiş bir şarkısı var. Naz Erayda ve ekibiyle yürütülen çalışmalar neticesinde her ay yüz binlerce kişiye ulaşan broşür ve afişlerimizin tasarım dili bu günün estetik algısına göre yeniden biçimlendi. Oyun afişleri, fotoğraflar, Türk Tiyatrosu dergileri, oyun tekstleri dijital ortama aktarıldı.

Yeni Yazar ve Metinler Yolda

Şehir Tiyatroları 100.Yıl kutlamalarıçerçevesinde tüm yıla yayılması planlanan çalışmalar kapsamında etkinliklerin tüm bir yıla yayılmasını amaçlayan çalışmalar kapsamında; arşivlerini geleceğe de taşıyabilmek için kitap çalışmaları ve “Şehir Tiyatroları’nın Sözlü Tarihi”başlıklı bir panel gerçekleştirmek hedefinde. 100. Yıl üst başlığında, Darülbedayi’nin ilk oyunu Çürük Temel yeniden Şehir Tiyatroları sahnesinde. Hüseyin Köroğlu‘nun hazırladığı bir aktörün gözünden Darülbedayi tarihini anlatan “DüşOyuncakları”, Yunus Emre Gümüş’ün yazdığı “Entrikalı Dolap Komedisi” ve Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı “Komşum Hitler” oyunu da bu kapsamda perde açacak oyunlar arasında.

Yine bu başlık altında; alternatif tiyatrolarla Şehir Tiyatroları’nı buluşturan bir festival, tiyatroya yeni yazar ve metinlerin kazandırılmasını hedefleyen çalışmalar, görme engelli izleyiciler için oyunların “radyo tiyatrosu“ biçiminde kayda alınıp bir sesli oyun arşivi oluşturmak da gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler arasında.

Genç Günler ve Çocuk Şenliği

Kerem Yılmazer Sahnesi’ni, 100. Yıl Darülbedayi Atölyesi adı altında bir eğitim merkezi haline getiriliyor. Kasım ayında hayata geçecek olan okulla Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi ve Çocuk Eğitim Birimi aynı çatı altında toplanacak ve bu çatı altında yetişkinlere ve lise öğrencilerine yönelik eğitim çalışmaları, İleri Eğitim başlığı altında gerçekleştirilecek workshoplarla tiyatronun genç yüzü desteklenmişolacak. Şehir Tiyatroları’nın gelenekselleşmiş olan festivalleri Genç Günler ve Çocuk Şenliği bu yıl da tazelenerek beğeniye sunulacak. Genç Birim ve Çocuk Birimi alanlarında aynı zamanda çağdaş dünyaya uyumlu projeler üretmek için var güçleriyle kolları sıvamış durumda.

Şehir Tiyatroları Arşiv Sergisi

100. yıl etkinliklerinin, repertuar ve sahnelerdeki özel programların yanı sıra, birçok farklı kurum ve tiyatro ile işbirliklerini kapsaması, kamusal alanlara taşması planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Dairesi de kutlama programına, Taksim Maksem'inde açılacak bir Şehir Tiyatroları Arşiv Sergisi ile katılıyor. Sergi kapsamında da etkinlikler organize edilecek.

Kasım ayında, Şehir Tiyatroları’nın 100 yılına değinen Yiğit Sertdemir'in ''Yüz Yıllık Söz” başlığıyla hazırlayacağı belgesel bir sahne programı ile başlayacak kutlamaların, sempozyumlar, atölyeler, kamusal alan festivalleri, yayınlar gibi birçok farklı alandaki etkinliklerle devam etmesi planlanıyor.

Ramazan Ayında Kahvehanelerde, Hikâyeciler

Şehir Tiyatroları 100 yaşında gerçekleştireceği etkinliklerin bazıları arasında; Tiyatronun sanatçılarının kendi hayat hikâyeleri üzerinden, Şehir Tiyatrosu tarihini paylaşacakları CanlıTarih isimli sohbet / sözlü tarih programları; Hollanda Tiyatro Okulu işbirliğiyle gerçekleştirilecek, Kamusal ve Katılımcı Sanat Atölye ve Festival etkinliği; Ramazan ayında kahvehanelerde gerçekleşecek “Hikâyeciler”isimli hikâye anlatıcılığı sayılabilir. Ayrıca yine Ramazan ayında Osmanlı Şenlikleri'nin izini süren bir Karnaval organizasyonu da tasarlanan etkinlikler arasında.

Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi

Geçen yıllarda Çağdaş Gösteri SanatlarıMerkezi olarak Harbiye’de faaliyet gösteren ÇGSM, Üsküdar’da eğitim ve atölye çalışmalara tahsis edilen 100. Yıl Tiyatro Okulu’nun içinde sanatçılardan Emre Koyuncuoğlu’nun yönetiminde Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi; ÇGSB adı altında faaliyetlerini sürdürecek.

Çağdaş Gösteri anlamında her alandaki çalışmalara ön ayak olacak olan ÇGSB’yi her yıl kendine bir çalışma konsepti belirleyecek ve ona göre, hem tiyatrodan hem de dışarıdan sanatçılara açık olarak atölyeler, sunumlar, ortak çalışmalar gerçekleştirecek. Bu yıl Üsküdar’da açılan bir ‘Tiyatro Okulu’ olması nedeniyle, Üsküdar ve çevresiyle, komşularıyla diyalog kavramı temelli hem sanatçılarla hem de çevreyle çalışmalar gerçekleştirip, aynı zamanda ‘Yabancı’ kavramı ve ‘Yabancıyla ilişki’ konularını özellikle yoğun bir göç almakta olan İstanbul ve ülkemiz üzerinden gösteri sanatçılarıyla konuya farkındalık yaratmak ve konu üzerine yoğunlaşmış iş üretme desteği verebilmek için atölye, sunum, panel, ön gösteriler ve konu ile ilgili faaliyetler gerçekleştirilecektir.

100. Yıl Darülbedayi Atölyesi

Kuruluşundan bu yana, gerek usta-çırak ilişkisi gerekse çeşitli dönemlerde bünyesinde barındırdığı kurs ve okullarla yeni sanatçıları, geleceğin tiyatro seyircisini yetiştirmeyi asal görevi kabul eden Şehir Tiyatroları, “100. Yıl Darülbedayi Atölyesi”ni şehre kazandırıyor. Tiyatro sanatının farklı biçim ve biçemleri üzerine akademik çalışmalar yürütmüş sanatçılarını buluşturacak olan atölye, hem kendi bünyesinde bulundurduğu sanatçıların gelişimini, hem de yaratıcılık ve farkındalık oluşturma amacıyla çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yapmayıhedefliyor. “100. Yıl Darülbedayi Atölyesi”, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde hizmete girecek. “Çağdaş Gösteri Sanatları Birimi”, “Yetişkinlere Tiyatro”, “Gençlere Tiyatro” ve “Çocuk Eğitim Birimi” başlıklarında dört ayrıkategoride gerçekleşecek eğitim çalışmalarında şekillenen performans ve gösterileri sezon boyunca aynı sahnede çeşitli etkinliklerle seyirciye sunulacak. Ücretsiz verilecek kurs programlarına sınavla öğrenci kabul edilecek.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
ANKARA'NIN DİKMENİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK...
 
ORHAN ŞALLIEL 'İN KALEMİNDEN 'GERÇEK SANATÇI RUHU NEDİR Kİ?'
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
REM MİMARLIK SERGİSİ ÜNLÜ İŞ ADAMLARININ KATILIMIYLA AÇILDI...
REM Mimarlık sahiplerinden Sabri Paşayiğit bugüne kadar yapılan ve yapılmakta ...
TEKNOLOJİ VE SANAT BULUŞTU...
S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi ve Turkcell, Türkiye'de modern müzecilik anlayışını ...
TATİLDE YURT DIŞINA GİTMEK İSTEYEN BU KİTABI OKUMASIN!
Ünlü senarist Birol Güven’in üçüncü kitabı “Tatil Diyalogları” raflardaki ...
'BU YAPIMCILAR BU KADAR ÇİRKİN ADAMI NEREDEN BULUYOR'
Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç Beyaz TV'de katıldığı "Söylemezsem ...
 
 
ERDOĞAN BÜYÜK USTA'YI TÜRKÜSÜYLE ANDI
Serkan Çağrı'nın öncülüğünde "İstanbul Nefes Alıyor" slganıyla bu yıl ...
ALTIN PORTAKAL HUZUR ÇAĞRISIYLA BAŞLADI
Dün gece kırmızı halı töreniyle start alan ve 18 Ekim günü sona erecek ...
Altın Portakal'da Kobani İptali
Yarın başlayacak 51'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, ...
ALTIN PORTAKAL BELGESELSİZ YARIŞACAK
Bu yıl 51'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film ...
 
 
Orhan Şallıel Müzik Farkındalığını Ve Müslüm Gürses'i Yazdı
Başarılı müzik adamı Orhan Şallıel, Magazinekibi köşesinde Müzik farkındalığı ...
HAKAN SOLAKER 51. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FESTİVALİ'Nİ YAZDI
Usta gazeteci Hakan Solaker, 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali ...
11 YÖNETMEN FİLMLERİNİ ÇEKTİ
Altın Portakal Festival Komitesi'nin uzlaşma çağrısı sonrası festivale ...
Mehmet Kesim Gündemdeki Altın Portakal'ı Yazdı
51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne günler kala yaratılan suni ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Akdeniz Üniversitesi Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasında

Akdeniz Üniversitesi Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasında

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
 
 
Dedemin Gözyaşları bir filmden fazlası
 
Hakan Solaker
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Magazin Ekibi diyor ki...
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Burçin Terzioğlu ve İlker Kaleli

Byturco
  ÇOK YORUMLANANLAR
  FACEBOOK'TA MAGAZİN EKİBİ
  TWITTER'DA MAGAZİN EKİBİ
  ANKET
     
 
Hande Yener mi? Demet Akalın mı?

Hande Yener
Demet Akalın

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Magazin
  •Sinema
  •Müzik
  •TV Dünyası
  •Moda
  •Medya Dünyası
  •Kültür&Sanat
  •Turizm
  •Yaşam
  •Teknoloji
 
 
  •deneme